Nog maar even en we zitten weer binnen met een dikke trui aan, terwijl we onze handen opwarmen aan een warme chocolademelk. Het jaar is dan alweer bijna voorbij en de huizenprijzen zijn hoger dan ooit. Wacht je tot het nieuwe jaar voor het kopen van een huis, in de hoop dat de prijzen dalen? Of is het juist verstandig om zo snel mogelijk te kopen?

Verwachte hypotheekrente stijging

Nu het weer goed gaat met de economie is er meer vraag naar huizen, waardoor de prijs stijgt. Voornamelijk de spotgoedkope hypotheek rente is de grootste reden dat de koopsommen van de huizen stijgen. Wat gebeurt er als de hypotheekrente weer stijgt? Zouden de huizenprijzen dan weer stijgen?

De voorspelling hierop hangt samen met de voorspelde inkomensstijging van huishoudens in de aankomende jaren. CPB verwacht dat er tot 2021 elk jaar 3,1 procent inkomensstijging is. Men verwacht dat de huizenprijzen met acht procent dalen, wanneer de hypotheekrente oploopt tot vier procent. Maar doordat de inkomens stijgen, zal het effect van de prijsdaling weer kunnen verminderen.

Lastiger te financieren

Ook belangrijk om mee te nemen in je beslissing of je dit jaar nog op huizenjacht gaat of niet is de beperking van de hypotheekrenteaftrek en dat de maximale leensom bij 100% van het koopbedrag van de woning blijft liggen. Allemaal factoren die het mogelijk moeilijker maken om een woning te kopen.

Verwachting waarde daling huizen in 2030

Als je van plan bent om een decennium te wachten met het kopen van een huis, is de kans groot dat je voor een lagere prijs dan nu kunt slagen. Dat heeft ermee te maken dat er rond dat moment een hoge uitstroom van babyboomers is, waardoor er ineens veel eengezinswoningen op de markt komen. De huizen die bij verkoop dan nog gemoderniseerd moeten worden, hebben de grootste kans op een sterke prijsdaling.