Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om te kiezen voor een koop woning of een huurwoning. Een aantal zaken hebben invloed op die beslissingen, zoals uw inkomen, uw toekomstplannen of uw relatie. Om u te helpen bij deze soms lastige beslissing heeft Margitte Schoof makelaardij een aantal voor- en nadelen voor u op een rijtje gezet.

Een huis kopen

Laten we beginnen met de voordelen van een koopwoning; Wanneer u een huis koopt is het helemaal naar uw eigen wensen aan te passen, zonder dat u met eigenaar hoeft te overleggen.

Een ander voordeel is dat u met een koopwoning tegenwoordig over een erg lage hypotheekrente beschikt. En indien deze rente niet veranderd, zijn de hypotheeklasten meestal stabiel. Ook kan de woning in prijs stijgen waardoor u bij verkoop een overwaarde heeft.

Maar er zijn ook nadelen... U kunt bijvoorbeeld minder gemakkelijk verhuizen, de woonlasten kunnen veranderen als de rente stijgt of daalt, en uw woning kan in waarde dalen, daardoor kunt u een schuld overhouden bij verkoop. Een ander nadeel is dat u alles zelf moet onderhouden. Dat is met een huurwoning natuurlijk niet het geval.

Een huis huren

Een groot voordeel is dat de onderhoudskosten veel lager of geen zijn bij een huurwoning. Onderhoud wordt namelijk verzorgd door de verhuurder. Wanneer u het niet meer naar uw zin heeft in uw huidige huurwoning en aan vernieuwing toe bent, kunt u op korte termijn gewoon uw huurcontract opzeggen.

Maar ook aan huren zitten nadelen; één van die nadelen is dat u minder vrijheid heeft om de woning aan te passen naar uw eigen wens. Het grootste nadeel is dat u elke maand huur betaald aan een woning die niet uw eigendom is. U bouwt dus geen vermogen op, in tegenstelling tot een koopwoning waar u maandelijks uw hypotheek betaald.

Conclusie

Kortom, adviseren wij om een woning te kopen wanneer uw financiële situatie dit toelaat en u voor een langere periode in de woning wilt wonen. Ook omdat u het kopen van een woning ook kunt zien als een lange termijn investering.

Wilt u graag wat meer informatie over dit onderwerp? Wij bij Margitte Schoof makelaardij helpen u graag!